PREHOD,d.o.o., Kranj
Smledniška cesta 64 a
4000 Kranj

T: +386 (0)4 281 03 00
E: prehod@prehod.si

 • Kje smo
 • KDO SMO
 • DELOVNI ČAS
  PRODAJNEGA SALONA

  PONEDELJEK ZAPRTO  
  TOREK 9:00-19:00  
  SREDA 9:00-19:00  
  ČETRTEK 9:00-19:00  
  PETEK 9:00-19:00  
  SOBOTA 9:00-13:00  
 • SVETOVANJE
  V PRODAJNEM SALONU
  SREDA DO petek
  od 15.00 do 19.00
  SOBOTA
  OD 9.00 DO 13.00
 • svetovanje
  PO DOGOVORU
  T: 040-623-352
  E: prehod@prehod.si
 • DELOVNI ČAS
  PISARNE PREHOD
  PONEDELJEK-PETEK
  od 9.00 do 16.00
 • NOVOSTI

  Vrtni žar Kamado Joe

  Vrtna zofa Royal Botania LAZY

  Vrtna garnitura Royal Botania LITTLE-L

  Fold

  Fold

  Red Label

  D-Lux

  Cloud
 • POVEZAVE

  Vrtno pohištvo

  Lesene terase

  Eva Solo

  Talne obloge


Domov > Ogledala > Index

OGLEDALA REALIZEM IN ILUZIJA ODSEVA

Človekova očaranost nad tem, da vidi v zrcalu svojo lastno podobo ali prostor, ki ga obdaja, je ostala neizčrpen vir navdihov za načrtovalce ambientov. Kakšen naj bo okvir, oblika, je to ravno ali krivljeno ogledalo?

V stanovanjski kulturi ostajata glede na funkcijo dva glavna tipa ogledal. To so tista, v katerih zremo svojo podobo pri oblačenju ali kozmetičnih opravilih. Le malokdo bi si zjutraj upal iz stanovanja, ne da bi se vsaj bežno zazrl v svoj odsev. Drugi tip ogledal pa se ogleduje po prostoru in svetlobi. Za ta ogledala je potrebna nadvse pozorna analiza zrcaljenja. Njihov glavni namen je, poseči v iluzijo prostora in tako navidezno spremeniti njegove razsežnosti. Ogledala so kmalu začeli uporabljati tudi za osvetljevanje temačnih prostorov. Izoblikovala so se nenapisana pravila, kje mora ogledalo stati. Pomemben prostor zanj je bila stena nad kaminom, takoj zatem pa spalnica, nad posteljo, seveda.

Ogledala niso samo pripomoček, v katerem si lahko ogledamo lastno podobo. Njihov odsev lahko naredi svet, ki nas obdaja, lepši in svetlejši, prostor povečajo in mu dodajo eleganco in bleščavo ali igrivost.
Ogledala MODERN za ljubitelje velikih prostorov.

Kam ogledalo postaviti? Možnosti je neskončno, kot je neskončen vir vaše kreativnosti. Ogledala CHARM očarajo prostor.

Ogledala so preprost dodatek vašega doma, a vendar prostoru dajo izjemen karakter, prazen zid pa spremenijo v stilsko žarišče vaše sobe.
Ogledala CHIC nas presenetijo.

Stensko ogledalo, premično ogledalo, različne velikosti in oblike, odvisno od prostora, namembnosti, potreb.
Ogledala CLASSIC za prave ljubitelje ogledal.

Ogledala so optično zelo močan element, saj nam svet na videz podvojijo.
Ogledala CALM so nevsiljivi lepotci.

Ogledala nam pomagajo nevtralizirati negativno energijo, ki prihaja v naš dom. Ogledala so zelo močno orodje feng šuija in delujejo na energetskem nivoju.
Preprosta ogledala PLANETI.

Okrasno pohištvo pod ogledalom je zanimiv dekorativni element. Odsevne površine pohištva bogatijo prostor.

Ogledalo in njegov odsev spremljata človeka že več kot 6000 let. Ogledalo kot orodje pri oblikovanju interierja ali, bolje iluzije prostora pa je razširjeno šele zadnjih nekaj sto let. Razvoj ogledala, ki je iz majhne toaletne potrebščine prerasel v veliko ravno površino, kot jo poznamo danes in uporabljamo predvsem v arhitekturi, se je začel nekje na začetku 17. stoletja.

Prvo najdeno ogledalo na območju Egipta sega v obdobje 4500 p.n.š. in je bilo narejeno iz poliranega kamna s preprostim lesenim okvirjem. Podobna ogledala so izdelovali tudi Azteki, le da so material zanje našli v strjeni lavi. Pozneje pa so Inki in predvsem Egipčani že izdelovali ogledala iz visoko poliranih kovin, srebra, zlata in bronze. V predkolumbijski Ameriki so uporabljali tudi posebna konkavna ogledala, s katerimi so netili ogenj.

Ogledalo je imelo v svoji zgodovini različne funkcije in pomene. Na prvem mestu je gotovo zrenje v svojo podobo. Čeprav se v ogledalo gledamo vsi, to dejanje nekako bolj pripisujejo ženskemu spolu. In že smo pri opciji, ki jo ponuja ogledalo – kdor pozna svojo podobo, jo lahko tudi spreminja, kar naj bi s pridom izkoriščale predvsem ženske, prav zato je ogledalo v prenekateri kulturi simbol ženskega principa. Ogledalo je imelo tudi verski pomen, poosebljalo je eteričen, božanski element. Ponekod so ga enačili z dušo, drugod z božjim pogledom, ali pa je bilo nepogrešljiv pripomoček pri izvajanju obredov.

Prvi zametki zamisli o uporabi ogledal za osvetljevanje prostorov izhajajo iz feng šuija, ki se je razvil v 9. st. p.n.š. na Kitajskem in je uporabljal ogledalo za element, ki lahko stabilizira tako pozitivne kot negativne silnice ter prinese svetlobo v temne dele prostora. V začetku našega štetja so Rimljani začeli uporabljati majhna ogledala za dekoracijo bogatih interierjev. Nekako v tem obdobju pa so že začeli izdelovati steklena ogledala. Steklo po nekaterih razlagah verjetno izvira s Srednjega vzhoda, Sirije, okoli 25000 let p.n.š. Trgovci z sodo, ki so pesek prodajali Egipčanom – ti pa so ga uporabljali pri mumifikaciji svojih umrlih, naj bi bili po naključju odkrili, da se močno segret pesek spremeni v prosojno tekočino. Stekleni predmeti so se tisočletja uvrščali med zahtevnejše in dragocene izdelke.

V 13. stoletju so imele Benetke pomembno steklarsko industrijo, ki so jo meščani zaradi specifične tehnologije in tudi zato, da bi obdržali njeno skrivnost zase, preselili na bližnji, a osamljen otoček Murano. In prav tukaj so v začetku 14. stol. odkrili, kako pritrditi tanke kovinske lističe na stekleno podlago. V istem času so v Nemčiji odkrili drugačno tehnologijo: v še stopljeno steklo so mešali kositer. Dva dogodka sta vidno zaznamovala izdelovanje steklenih ogledal. L. 1460 je beneški steklar odkril novo, tanjše, prozornejše steklo, pozneje imenovano kristalno steklo. Pol stoletja pozneje pa so odkrili, kako amalgamirati kositer. Tako so Benečani postali ponosni lastniki skrivnosti o izdelovanju ogledala. V tem času je bilo ogledalo še vedno priljubljen del nakita ali ročno toaletno ogledalo. Počasi pa se je odsevna površina večala in postala primerna za izdelavo dekorativnih ogledal in za eksperimente pri njihovem nameščanju v prostorih palač in plesnih dvoran.

Prva, najlepša, največja in najvplivnejša je bila gotovo dvorana ogledal v Versallesu, oblikovana za Ludvika XIV. med letoma 1678 in 1686. Lepa ogledala, ki so jih namestili po stenah palače, so kmalu zaslovela in dobila posnemovalce po vsej Evropi, med likovniki pa so se vnele burne razprave, ali bo ogledalo nadomestilo stensko poslikovo. Prenekateri slikar je bil fasciniran in hkrati razočaran nad realistično podobo, ki so jo kazala zrcala in ki je sam nikoli ne bi zmogel doseči.

Ogledala so kmalu začeli uporabljati tudi za osvetljevanje temačnih prostorov. Izoblikovala so se nenapisana pravila, kje mora ogledalo stati. Pomemben prostor zanj je bila stena nad kaminom, takoj zatem pa spalnica, nad posteljo, seveda. Prenekateri veljak pa si je dal postaviti kar zrcalno sobo, kjer so bila ogledala nameščena na vseh štirih stenah, ponekod tudi na stropu in tleh. Ena prvih, ki si je privoščila tak luksuz, je bila Katarina Medičejska.

Vseskozi je bilo ogledalo v arhitekturi dekoracijski material. Odsevna površina je dobila prostor ne samo v interierju temveč tudi pri oblikovanju zunanje arhitekture in celo krajine. Fasade, ki bi zrcalile oblake, drevesa, reko, so postale vizija v prejšnjem stoletju, vendar je bilo najprej treba izdelati ogledalo, primerno za postavitev zunaj. Enosmerno ogledalo, stekleno folijo, so iznašli v petdesetih letih.

Človekova očaranost nad tem, da vidi v zrcalu svojo lastno podobo ali prostor, ki ga obdaja, je ostala neizčrpen vir navdihov za načrtovalce ambientov. Seveda je vedno pomembnejše tudi vprašanje, kakšno naj bo ogledalo.
Tekst: Irena Pivka

Kobilica

Vabilo
V predstavitvenem prostoru podjetja PREHOD si lahko ogledala ogledate in izbirate med neštetimi različicami zanimivih barv in oblik. Ogledala MODERN, ogledala CHIC, ogledala CHARM, ogledala CALM, ogledala CLASSIC in ogledala PLANETI s vam predstavljajo. Komode v zlati in srebrni barvi so neverjetno zanimive. Ogledala nam pomagajo nevtralizirati negativno energijo, ki prihaja v naš dom. Ogledala so zelo močno orodje feng šuija in delujejo na energetskem nivoju. Navadno visijo nad vhodom, da nevtralizirajo negativno energijo, ki vdira v naš dom od zunaj – morda od jeznega soseda, prometa na ulici, sosednje strehe, ki je oblikovana pod ostrim kotom itd. Ogledala na subtilnem nivoju povedo negativnim energijam, da naj se vrnejo tja, od koder so prišle.


V predstavitvenem studiu poteka individualno svetovanje od torka do petka od 15. do 19. ure in v soboto od 9. do 13. ure. Dogovorite se po telefonu 040-623-352 ali po elektronski pošti prehod@prehod.si. Poleti lahko uživate ob odprtih kuriščih, primete palico za golf in se preskusite v kratki igri, hkrati pa opazujete tikovino na predstavitvenih terasah, kako ji narava dodaja sivi ten. Zvečer, ko prižgemo vrtne luči, vam pričaramo nočno podobo vrta. Pozimi vas povabimo, da z nami poklepetate ob kaminu ter se ogrejete ob čaju in piškotih.